Împreună pentru viitor

Școala Gimnazială Nr. 6 ,,Iacob Mureșianu”, Brașov, în cadrul căreia am privilegiul să-mi desfășor activitatea didactică, se mândrește cu profesori dedicați, elevi cu rezultate deosebite în concursuri, olimpiade și examene, dar și cu implicarea susținută în comunitate. Dezvoltarea echilibrată, armonioasă a elevilor noștri este principalul țel, nepierdut din vedere niciodată, motiv pentru care colaborarea profesor-părinte este profund încurajată, iar cadrele didactice ale acestei școli se implică, permanent, în proiecte și programe care au potențialul de a fi utile viitorului parcurs profesional al elevilor.

Program fondat în 2012 din dorința de a face accesibilă educația de arhitectură și mediu construit pentru un număr cât mai mare de elevi din toată țara, ,,De-a arhitectura” a găsit în Școala Gimnazială Numărul 6 ,,Iacob Mureșianu” un partener de nădejde, școala noastră fiind una dintre cele aproximativ 100 de școli care au acceptat provocarea . Timp de un an, împreună cu un arhitect profesionist voluntar, elevii noștri au învățat, observat și evaluat, atât teoretic, cât și practic, clădiri și instituții din orașul Brașov. Expedițiile în propriul oraș i-au făcut pe micii cursanți să privească și să înțeleagă mediul în care trăiesc; munca în echipă pe care au depus-o pe parcursul anului i-a determinat să asculte părerile colegilor lor și să invețe să le susțină pe ale lor, să înțeleagă importanța implicării în efortul comun de a realiza un obiectiv și să învețe să colaboreze; noțiunile elementare de arhitectură și urbanism dobândite de elevi asigură creșterea gradului de implicare a viitorilor cetățeni în procesele de planificare și proiectare care le vor afecta mediul de viață.

Ca finalitate a acestui an de acumulare de cunoștințe în domeniul arhitecturii, elevii au alcătuit împreună un proiect: propriul lor oraș imaginat. Pe echipe, au fost construite mai multe machete constituind părți componente ale orașului dorit, iar în final aceasta au fost unite pentru a îl întregi. Proiectele realizate de elevii din tot orașul au fost folosite pentru realizarea unei expoziții în cadrul căreia munca elevilor a putut fi observată și admirată de către părinții acestora și de către alți membri ai comunității. Întrucât, materialele utilizate în realizarea acestui proiect au fost în totalitatea lor oferite gratuit de către partenerii programului ,,De-a arhitectura”, Școala Gimnazială Numărul 6 ,,Iacob Mureșianu”, pentru a răsplăti aceste eforturi, a ales să participe, la finalul acelui an școlar la un Maraton organizat în Brașov: o parte din banii strânși pentru înscrierea elevilor, părinților și a cadrul didactic implicat în activitate au fost donați cauzei alese de aceștia, care a fost, desigur, programul ,,De-a arhitectura”.

Școala Gimnazială Nr. 6 ,,Iacob Mureșianu”, în dorința de a lărgi orizonturile elevilor, de a-i confrunta cu o altă cultură, de a-i determina să privească cu interes interacționarea cu persoane provenite și din afara lumii lor imediat înconjurătoare, a dezvoltat proiectul ,,Tradiții și obiceiuri între trecut și viitor” în parteneriat cu University Laboratory School, Baton Rouge, Louisiana, SUA. Prima parte a acestui schimb de experiență a constat în introducerea elevilor și profesorilor americani comunității brașovene, interacțiunea cu școala noastră promovând în rândul acestora traditiile și obiceiurile populare românești, cât și cultura poporului nostru, îndeosebi prin participarea la diferite activități și ateliere desfășurate de către elevii școlii noastre. Aceștia, la rândul lor, au călătorit ulterior, însoțiți de cadre didactice și părinți, în Baton Rouge, Louisiana, unde au experimentat un stil de viață tipic acestei zone, cunoscând, totodată, obiceiurile tradiționale locale. În cadrul acestui proiect, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 6 ,,Iacob Mureșianu” au receptat valori culturale, au înțeles importanța multiculturalității și au învățat să o respecte, au reînviat obiceiuri și tradiții românești și le-au comparat cu cele observate în SUA și au identificat punți de legătură ale celor două popoare și culturi, dezvoltând toleranță și respect pentru o cultură, obiceiuri, tradiții diferite de cele proprii.

Prin toatalitate acțiunilor întreprinse de către Școala Gimnazială Nr. 6 ,,Iacob Mureșianu”, elevii dobândesc o cultură interdisciplinară, o mai bună înțelegere a propriei persoane și a mediului înconjurător, multitudinea factorilor educaționali contribuind la construirea unui viitor mai bun, împreună.

Tudor Alina-Iuliana,

Școala Gimnazială Nr. 6 ,,Iacob Mureșianu”, Brașov

 

 

 

Tags:

loading
×