De-a pururi Eminescu

Astăzi, când sărbătorim ZIUA CULTURII NAȚIONALE, se împlinesc 170 de ani de la nașterea celui care a fost și va rămâne poetul tuturor românilor, Mihai Eminescu.

Poetul Tudor Arghezi spunea, referindu-se la Eminescu: A vorbi de poet este ca și cum ai striga într-o peșteră vastă… Nu poate să ajungă vorba până la el fără să-i supere tăcerea. De aceea, proiectul nostru, intitulat De-a pururi Eminescu, a avut drept motto versurile lui Arghezi din poezia Inscripție pe amfora Lui:

           Pășiți încet cu grijă tăcută, feții mei
          Să nu-i călcați nici umbra, nici florile de tei.
          Cel mai chemat s-aline, din toți, și cel mai teafăr
         Și-a înmuiat condeiul de-a dreptul în luceafăr.

Viața lui Eminescu are puține date certe. Cea mai mare parte este povestită din surse indirecte și părtinitoare. Adevărul deplin despre viața lui Eminescu, credem noi, se află în opera sa. De aceea, cel mai bun omagiu pe care-l putem aduce lui Eminescu este să-i citim opera.

Prin urmare, elevii noștri de gimnaziu au participat la un dialog literar, încercând să recitească o parte din opera și viața lui Eminescu.

Colegii lor mai mici, din clasele primare, au confecționat semne de carte, pe care le-au oferit trecătorilor.

Emoția, bucuria, uimirea au fost sentimentele trăite atât de elevii școlii noastre, cât și de cei care au vorbit cu ei despre Mihai Eminescu.

 

 

Tags: ,

loading
×