Cu dor de strabuni si gandul la stranepotii Romaniei

Cu dragoste de tara si copiii de educat, ne-am adunat înainte de sărbătoarea Marii Uniri sa transmitem un mesaj străbunilor. In paralel, lucrând la clasa un proiect pornit de la o carte de suflet numita” Căutând-l pe Împreună,,ed. Signatura, clasa 1 B din cadrul scolii noastre a pornit la drum spre școala Lunca Calnicului, jud Brașov spre a-l căuta pe Împreuna, la fel cum si ostașii din primul Război Mondial s-au luptat pentru a fi noi toți Împreuna. Gândul nostru a fost sa ne cunoaștem si sa sărbătorim împreuna acest eveniment unic.

După pregătirile de rigoare, stra-strănepoții oștenilor ce mi-au fost încredințați la clasa, erau frumoși, voioși, cântau cântece patriotice in straie populare, dornici sa ajungem la ceilalți. Ceilalți, adică copiii de la școala gazda, erau la fel de frumoși si la fel de nerăbdători sa ne cunoaștem. Ne-am întâlnit, ne-am ascultat unii pe alții, am citit, am cântat, am mâncat impreuna, am colindat si mai ales am lucrat împreuna.

Fiecare mânuță a muncit si a creat cu pricepere o floare in culorile tricolorului in cinstea eroilor.

Apoi le-am adunat pe toate si Împreună le-am prins intr-un buchet mare pe o coroana de brad. Fiecare copil si-a trecut numele pe o panglica tricolora si apoi Impreuna le-am depus la monumentul eroilor din primul Război Mondial.

Toți am citit numele scris pe monument eroilor apoi ne-am prezentat strămoșilor strigând-ne prenumele. Cred ca Ei ne-au auzit si au tresărit treziți de vocea curata a copiilor iar, in ochișorii copiilor  strălucea o lumina plina de mândrie. Apoi a urmat un moment de liniste….

La plecare o fetiță mi-a șoptit, asa mai mult ca un gand, ca ar fi frumos ca peste 100 de ani stra strănepoții ei sa vina pe la ea sa-i spună La mulți ani!

In clasa i-am întrebat: „- Ce am făcut astăzi?”

“-Am cunoscut copii noi, am calatorit spre niste locuri pe care nu le cunosteam, am ascultat povestea marii Uniri din sceneta de la Alba Iulia prezentata de elevii casei a 4-a, am admirat copii mai mici ca noi care au dansat foarte frumos pentru noi…..etc ”

„ – L-am găsit pe Impreună doamna!”

Mie mi-a fost de ajuns sa fiu mandra de ei , intarindu-mi increderea ca încet, așa încep sa se nască eroii!

Prof. înv. primar Zuba Maria

 

 

 

Tags:

loading
×