Ziua Școlii – 28 noiembrie 2012

Cuvânt introductiv adresat de directorul școlii, prof. Letiția Neamțu

1. Şcoala Gimnazială Nr. 6 – o poveste care a început acum 175 de ani

– prezentarea istoricului şcolii – power-point – prof. Danu D.

2. Familia Mureşenilor – susţinătorii braşoveni ai culturii româneşti

– prezentare power-point – Toma Borcea, cl. VII A

 

3. Concurs: Şcoala Mureşenilor între trecut şi prezent

4. Ce înseamnă pentru noi să fim elevii Şcolii Gimnaziale nr.6

– reportaj realizat de elevii clasei a VIII-A

5. Tradiţia dansului Romana – una din moştenirile Mureşenilor pentru noi – vizionare dans

6. Moment final susţinut de corul şcolii pregătit de prof. Mureşan M.

Descrierea manifestării

Miercuri, 28 noiembrie 2012 în Școala Generală nr.6 a avut loc Ziua Școlii, în cadrul căreia s-au celebrat 175 de ani de la înfiinţarea şcolii, precum și 200 ani de la naşterea lui Iacob Mureşianu. Pentru a aniversa aceste date importante, elevii școlii au participat la programe diferite, pentru ciclul primar și pentru gimnaziu, realizând împreună sub coordonarea profesoarelor Daniela Danu – istorie și Susana Mogoș – desen, o expoziție de colaje și desene dedicate școlii și familiei Mureșenilor, care a fost expusă pe holul de la parterul școlii,.

Elevii de la gimnaziu au participat la un program deschis de d-na diectoare L. Neamțu, care le-a prezentat importanța acestor manifestări pentru școala noastră. Apoi d-na profesoara de istorie, Daniela Danu a prezentat elevilor cele mai importante moment din istoria înființării școlii, de la început – 1837, până în present, precum și rolul covârșitor al întemeietorului acesteia, Iacob Mureșianu. Această pagină de istorie a fost completată de de elevul Toma Borcea, din clasa a VII-a A, care a prezentat principalele personalități ale familiei Mureșenilor și rolul lor pentru dezvoltarea culturală și politică a Brașovului de sec. XIX. În continuare, două echipaje formate din câte 6 elevi din clasele a VII-a A și B s-au înfruntat în concursul numit ,,Familia Mureşenilor – susţinătorii braşoveni ai culturii româneşti,, în cadrul căruia aceștia au avut de răaspuns la intrebari dificile despre viața și activitatea Mureșenilor, să identifice greșelile dintr-un text privitor la înființarea școlii sau să realizeze un arbore genealogic din portrete ale membrilor familiei. Concursul a fost câștigat de echipajul clasei a VII-a B, ambele echipe fiind recompensate cu diplome.

De un mare interes s-a bucurat vizionarea unui reportaj realizat de 3 eleve din clasa a VIII-a A, cu tema . Ce înseamnă pentru noi să fim elevii Şcolii Gimnaziale nr.6 Iacob Mureșianu, care a evidențiat bucuria copiilor de a fi elevi in această școală, cât apreciază ei pregătirea pe care o primesc aici din partea profesorilor și nu mai puțin important, faptul că aici se simt ca acasă, în mijlocul prietenilor.

Un alt moment apreciat de către elevi a fost prezentarea uneia dintre realizările lui Iacob Mureșianu

și anume ,,Dansul Romana,,. Elevii și-au exprimat aprecierea față de acestă manifestare mondenă a secolului al XIX-lea și chiar și-au exprimat dorința de a-l învăța.

Sărbătoarea de Ziua Școlii s-a încheiat cu un moment muzical susținut de Corul gimnaziului, cooordonat de prof. Mihaela Mureșan, care a antrenat în spiritul sărbătorii toți elevii prezenți.

Întreaga manifestare se dorește a fi punctul de pornire a unei tradiții de aniversare anuală a Zilei Școlii și a întemeietorului ei, prin care să contribuim la sporirea prestigiului acesteia, un prestigiu care să oblige generațiile de elevi actuale și viitoare la performanță, la traducerea în fapt a idealului mentorului nostrum Iacob Mureșianu:

,,Luptă pentru prestigiu, pentru a se ști că exiști și poți!,,

loading
×