PROIECTUL CETATEANUL – PROJECT CITIZEN

Se deruleaza in cadrul Programului International CIVITAS coordonat de Center for Civic Education SUA si are ca parteneri: Institutul Cultural Timisoara, Inspectoratul Scolar Judetean Brasov si Casa Corpului Didactic Brasov.

  1. Profesor coordonator MIHAELA POPA
  2. Unitatea de invatamant SCOALA GENERALA NR. 6 BRASOV
  3. Clasa a VII – A
  4. Titlul proiectului STOP DROGURILOR, TUTUNULUI SI ALCOOLULUI !
  5. Tematica (ecologie, drumuri, parcuri, infrastructura, servicii publice, comunitati defavorizate, relatii interumane, altele) PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI, ALCOOL, TUTUN
  6. Problema abordata STOP DROGURILOR, TUTUNULUI,SI ALCOOLULUI CARE POT PROVOCA MOARTEA ( Cresterea alarmanta a consumului acestora in cadrul tinerilor din scoli generale si licee au justificat acesta tema. Au fost evidentiate caracteristicile acestor substante si efectele imediate si in timp ale consumului acestora. Elevii au realizat anchete care au demonstrat faptul ca in zile diferite si in locatii multiple din municipiul Brasov ar fi putut cumpara alcool si tutun, in ciuda afisului care interzicea acest comert pentru minori prezent in toate aceste magazine)
  7. Solutii posibile:
   • Combaterea patrunderii in tara a drogurilor
   • Masuri terapeutice ( infiintarea unor centre de tratament gratuit; asistenta bolnavilor pana la vindecarea deplina)
   • Copiii si nefumatorii ar trebui sa fie protejati de incercarile producatorilor de tigari si alcool de a-i atrage pentru a deveni consumatori
   • Vanzarea de tutun si alcool catre copii ar trebui pedepsita drasic
   • Flagelul fumatului trebuie tratat cu cea mai mare responsabilitate ca o epidemie care poate fi invinsa
   • Depistarea si pedepsirea dura a traficantilor de droguri ( e greu de crezut ca cei 55 de mii de toxicomani stiu de unde sa procure drogurile, pe cand politistii nu stiu)
  8. Solutia clasei INFORMAREA TUTUROR (ELEVI, CADRE DIDACTICE, PARINTI, COMUNITATE) DESPRE EFECTELE DEZASTRUASE ALE CONSUMULUI DE TUTUN, ALCOOL, DROGURI)
  9. Planul clasei
   • Informarea in scoli, in cadrul orelor de dirigentie
   • Distribuirea fluturasilor informativi
   • Invitarea in scoli a persoanelor specializate in domeniu pentru dezbaterea problemelor alese
   • Afisarea posterelor sugestive
   • Angajarea gardienilor care sa impiedice patrunderea drogurilor, alcolulului si tutunului in scoli
   • Informarea elevilor cu privire la sanctiunile aplicate consumtorilr de substante interzise
  10. Comentarii

In final elevii au concluzionat cu urmatoarea afirmatie
Problema scolii = Problema tuturor oamenilor din comunitate = Problema Brasovului = Problema Romaniei = Problema intregii lumi

  1. Impresii ale profesorului

Prin derularea proiectului Citizen, Cultura civica, din pacate doar la clasa a VII-a, a reusit sa creeze situatii concrete de exersare a actiunii civice si nu sa ofere doar informatii abstracte despre civism, asa cum se intampla de obicei.

Sintetizand schimbarile produse la nivelul grupului beneficiariilor directi, elevii clasei implicate in proiect, eu, profesorul, beneficiar indirect, dar extrem de fericit pentru ca am devenit cel mai interesant si cautat om din scola in cursul activitatilor acestei actiuni, pot sa afirm cu certitudine urmatoarele:
A crescut increderea si respectul fata de sine al elevilor
S-a marit gradul de acceptare si intelegere reciproca, toleranta fata de ceilalti semeni aflati in dificultate
A existat dialog real si participare activa in rezolvarea unei probleme care este a scolii, dar in acelasi timp apartine intregii comunitati.

Imi este foarte greu sa revin acum la acesta clasa si sa reiau furnizarea de informatii despre civism, cand, de fapt, si eu si elevii am descoperit ca poate fi si altfel la Cultura Civica!

  1. Impresii ale elevilor

Ispas Ana – Lucrand la acest proiect, am invatat sa fim uniti si sa participam cu toate fortele noastre la realizarea lui. Am invatat sa fim o echipa. Totodata, acest proiect ne-a constientizat cat de periculoase sunt aceste vicii. Ele ne pot distruge in timp. Efectele sunt fatale.

Dan Roxana – Pot sa spun ca acest proiect mi-a deschis ochii sa observ cat de grave sunt aceste lucruri. Sper ca prin ce am facut noi sa scada, macar putin, numarul oamenilor din Romania care beau, fumeaza si se drogheaza.

Cainamisir Flavius – Sunt foarte fericit si mandru ca am lucrat la acest proiect. A fost un proiect atractiv care sper sa lase o impresie buna.

Anghel Adrian – Proiectul a necesitat multa munca, dar a fost si distractiv. Pe mine m-a ajutat sa aflu despre pericolul consumului de substante nocive. Un sfat pentru toti cei care sunt tentati sa consume : Nu va puneti viata in pericol!

Barbu Andra – Ne-a facut placere sa impartasim informatiile noastre celorlalti elevi din scoala si elevilor din judet care au fost la prezentarea publica a proiectului.

Paraschiv Paul Dan – Am fost foarte onorat sa lucrez la acest proiect! E cel mai interesant lucru pe care l-am facut la scoala in acest an!

loading
×