Orase medievale în oglindã

În aprilie 2006, Școala cu clasele I-VIII Nr 4 Sibiu a inițiat în colaborare cu Școala Generala Nr 6 „ Iacob Mureșianu“ un parteneriat școlar cu titlul “Orașe medievale în oglindã”, ce se va desfãșura în perioada 2006-2009.

Coordonatorii proiectului sunt : Dãian Maria –Alexandrina de la Școala din Sibiu și Tudor Alina- Iuliana de la Școala din Brasov.

Ca parteneri și parteneri asociați ai proiectului avem :

COLEGIUL NAȚIONAL “GHEORGHE LAZÃR”, SIBIU

ȘCOALA CU CLS. I – VIII “REGINA MARIA”, SIBIU

ȘCOALA CU CLS. I – VIII “RADU SELEJAN”, SIBIU

ȘCOALA CU CLS. I – VIII ȘELIMBÃR

ȘCOALA CU CLS. I – VIII „I.L.CARAGIALE” SIBIU

MUZEUL CIVILIZAÞIEI POPULARE TRADIÞIONALE

“ASTRA”, SIBIU

MUZEUL DE ISTORIE “ CASA MUREȘENILOR”, BRAȘOV

Scopul proiectului este educația pentru receptarea valorilor culturale, întelegerea și respectarea multiculturalitãții.

Participanți în proiect sunt elevi ai claselor I – VIII, pãrinți, profesori și învãțãtori din școlile partenere , muzeografi, personal tehnic de specialitate .

PROIECTUL PE SCURT:
Elevii școlilor participante vor desfãșura activitãți pe parcursul a trei ani.
Anul I este dedicat Sibiului – Capitalã Culturalã Europeanã atãt prin activitãți (excursii, concursuri), cãt și prin produse ( postere, expoziþii, fotografii). Excursiile și concursurile realizate în acest an vor urmãri înþelegerea metodelor de conservare și restaurare a monumentelor istorice din Sibiu și Brașov.
În anul II al proiectului, activitãțile vor avea drept scop cunoașterea muzeelor și a monumentelor istorice din Brașov și din Sibiu, precum și a culturii medievale a acestora. Produsele finale ale acestui an constau în: excursii, postere, prezentare power – point, blog (jurnal electronic pe Internet), demonstraþii artistice, precum și în realizarea unei reviste „Orașe medievale în oglindã”, revistã care sã sublinieze asemãnãrile și deosebirile privind civilizația și cultura medievalã în cele douã orașe.

În al III – lea an al proiectului, activitãțile proiectului vor fi orientate spre instruirea elevilor ca mici ghizi de prezentare a Sibiului și Brașovului. Produsele acestui an vor fi prezentate în cadrul unei Sesiuni Interjudețene de Comunicãri ale Elevilor, și vor consta printre altele în pliante de prezentare a orașelor Sibiu și Brașov, precum și în mici spectacole artistice realizate de elevii școlilor implicate în proiect.

EVALUAREA proiectului se va face prin revista „Orașe medievale în oglindã”, pliante, chestionare date elevilor, profesorilor și pãrinților implicați, ședințe de lucru, panou, jurnal de activitãți, material didactic, demonstrații artistice, filme, fotografii, concursuri.

Activitãțile proiectului sunt urmãtoarele:

 • Sibiu, Capitalã Culturalã Europeanã – participarea elevilor din Brașov la activitãțile desfãșurate cu aceastã ocazie în Sibiu , în mai 2007
 • Monumente de patrimoniu – excursie în Brașov , în iunie 2007
 • Cum se pot conserva monumentele istorice? – vizitã la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ Astra”, în octombrie 2007
 • Muzee și monumente istorice din Sibiu și Brașov – concursuri de culturã generalã, în februarie 2008
 • Orașe în oglindã – dezbateri referitoare la asemãnãri și deosebiri între Sibiu și Brașov privind civilizația și cultura medievalã în cele douã orașe ( legende, monumente, stema orașului, bresle,etc), excursii în Sibiu și Brașov, în aprilie 2008
 • Realizarea unei reviste “Orașe medievale în oglindã”, în mai 2008
 • Cetatea Sibiului – Turul Orașului vechi, în octombrie 2008
 • Cetatea Brașovului – Turul orașului vechi, în noiembrie 2008
 • Cavaleri medievali juniori – demonstrație artisticã, în decembrie 2008
 • Ghid prin orașul meu – formarea unor mici ghizi ai orașelor din rândul elevilor și elaborarea unor pliante de prezentare a Sibiului și Brașovului, in februarie 2008
 • Sesiune Interjudețeanã de Comunicãri ale Elevilor – prezentarea produselor finale ale proiectului, în aprilie 2009
 • Orașe medievale în oglindã – elaborarea raportului final de evaluare, în mai 2009

Primele trei activitati ale proiectului s-au desfasurat, atât elevii cãt și cadrele didactice implicându-se cu entuziasm și plãcere.

În mai 2007, elevi ai claselor a II- a si a IV-a din Brasov au vizitat Sibiul- Capitala Culturalã Europeanã. Piața Mare, Piața Micã, Podul Mincinoșilor au fost puncte de atracție atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.

În iunie 2007, elevi ai claselor a VI-a si a VII-a au vizitat Brașovul. Aceștia au vizitat școala noastrã, precum și diferite puncte de atracție istoricã sau turisticã: Turnul Alb, Turnul Negru, Casa Sfatului, Biserica Neagrã.

Unul dintre cele mai reușite momente ale proiectului a fost cea de-a treia activitate a proiectului care s-a desfasurat la Sibiu, în octombrie 2007. Muzeul Franz Binder a fost „ gazda” brasovenilor( elevi ai claselor a IV-a, a VII-a și cadre didactice), loc unde ni s-a prezentat filmul documentar „Sibiul, oraș al culturii, oraș al culturilor”. D-na sociolog Raluca Andrei a prezentat cartea „Abecedar si dictionar Etimologic”- un valoros instrument pentru activitatea didactica în scopul cunoașterii și întelegerii originii limbii române. S-a vizitat apoi o minunatã expoziție de picturã pe lemn, care a încântat privirile tuturor celor prezenți.Urmãtorul popas a fost Complexul Național Muzeal „ Astra” Sibiu, loc unde d-na muzeograf Mihaela Milcioiu ne-a fost ghid în vizitarea caselor țãrãnești și ne-a prezentat modalitãți de conservare ale monumentelor. Trupa artisticã „Amaro”, formatã din elevi ai Colegiului Naþional „Gh.Lazãr” din Sibiu ne-a prezentat apoi un minunat moment artistic de dans medieval care a primit aplauzele noastre.

În primãvarã vrem sã facem o revistã comunã cu Școala 4 din Sibiu, pentru care așteptãm sã ne trimiteți materiale (desene, compuneri fãcute de copii, interviuri cu diferite persoane din Brașov, descrierea unor locuri speciale din orașul nostru etc). Sperãm sã rãspundã provocãrii cât mai mulți copii și așteptãm cu nerãbdare desfãșurarea celorlalte activitãți din cadrul proiectului „Orașe medievale în oglindã” !

loading
×