Povești și autori

În data de 12 noiembrie 2013 elevii claselor a III-a A și a IV-a B, însoțiți de doamnele învățătoare Laura Piroș și Maria Teșu, au participat la evenimentul ”Povești și autori” găzduit de Casa Baiulescu din Brașov. Acțiunea a fost ultima dintr-un șir de evenimente desfășurate în perioada 10 octombrie 2013 – 12 noiembrie 2013 în cadrul proiectului cultural ”Lumi de cultură” inițiat de Grupul de Acțiune Locală ”Ținutul Bârsei” în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”George Barițiu” Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, Biblioteca Județeană ”Bod Peter” Sf. Gheorghe, Covasna și Inspectoratul Școlar Județean Covasna.

    Cei peste 50 de elevi participanți au avut ocazia de a se întâlni cu scriitorul Adrian Lăcătuș care le-a prezentat două cărți create special pentru copii. Într-o atmosferă deschisă, caldă, prietenoasă, în cadrul unui dialog viu, elevii au audiat o poveste citită de autor și și-au exprimat propriile păreri și gânduri. Autorul i-a introdus cu dibăcie pe cei mici în lumea magică a șoricelului Grunz, personajul poveștii cu titlul ”Povestea lui Gruntz, șoarecele maestrului Johannes Kelpius”. Captivați de firul poveștii, elevii au adresat întrebări incitante și interesante și și-au dovedit creativitatea imaginând un alt final poveștii audiate și devenind astfel ei înșiși creatori de poveste. De asemenea, autorul i-a invitat pe copii să prezinte cărțile pe care preferă să le citească. Cei mai activi şi creativi au primit şi premii, constând în cărţi cu autograful scriitorului.

Succesul activității s-a datorat manierii de abordare a textului literar astfel încât elevii au depășit simpla condiție de ascultători pasivi, fiind permanent provocați să participe cu mintea și cu sufletul la desfășurarea acțiunii, să trăiască alături de personaje emoțiile și experiențele acestora. Încurajarea lecturii celor mici este o prioritate a școlii de astăzi ce pregătește cititorii de mâine. Mulțumim organizatorilor pentru această acțiune extrem de benefică elevilor.

loading
×