1 Decembrie – Ziua tuturor românilor

Educaţia în spiritul valorilor democratice, care să ofere elevilor şi tinerilor posibilităţi de relaţionări concrete şi eficiente cu lumea în care trăiesc, implică celebrarea marilor momente de aniversare ale comunităţii locale, cât și naționale. Între acestea, aniversarea Marii Uniri din 1 decembrie 1918 se află la loc de cinste fiind atât ziua națională, cât și data desăvârșirii unității naționale a României.

Marcarea acestui eveniment se înscrie în activitățile pe care școala le oferă comunității, de a celebra momentele importante din viața națiunii, cât mai ales, de a trezi în conștiința și sensibilitatea beneficiarilor educației, fie ei direcți sau indirecți, sentimentul de mândrie națională, de atașament față de valorile culturale și istorice naționale. În acest scop, în Școala Gimnazială Nr. 6 „Iacob Mureșianu” Brașov s-a derulat un proiect educațional care a implicat elevii de la gimnaziu.

Activitățile din cadrul proiectului au fost următoarele:

S-au organizat ateliere de lucru, în care elevii au prezentat detalii, informaţii despre evenimente  și personalități implicate. În urma acestora, elevii îndrumați de dl. Silviu Blidaru, profesor de educație plastică, au organizat o expoziție cu desene și colaje pe tema Marii Uniri.

La nivelul claselor a VII-a, sub coordonarea d-nei Daniela Danu, profesor de istorie, s-a organizat un concurs pe tema importanței istorice a evenimentului de la 1 decembrie 1918.  Concursul a implicat întregul colectiv al claselor a VII-a, pentru a produce conștientizarea importanței momentului la un număr cât mai mare de elevi, dar în același timp, și pentru a stimula formarea spiritului de competiție și fair-play la nivelul acestora.   Echipele de elevi s-au implicat cu deosebit interes în rezolvarea sarcinilor care au vizat aspecte ale evenimentelor desfășurate atât la nivel național dar și local, dar și informații despre personalitățile implicate.

Astfel, la nivelul clasei a VII-a A, sub îndrumarea prof. Ionescu Roxana, premiul I a fost obținut de echipajul format din elevii Andrei Donțu, Laura Birău, Ciurea Ștefan și Denis Drobotă.  În clasa a VII-a B, sub îndrumarea prof. Urzică Iulia, premiul I a fost acordat echipajului format din elevii Mironescu Laura, Cojanu Alin și Radu Alexandru. Toate echipajele care au primit premiu sau mențiune au fost evidențiate într-o ceremonie specială, în cadrul căreia elevii au primit felicitări, diplome și reviste.

Dincolo de marcarea Zilei Naționale,  cel mai important rezultat așteptat al acestui demers didactic a constat în stimularea elevilor de a participa la un alt gen de activități educative care să le sporească cunoștințele dar și dezvoltarea unor abilități de muncă intelectuală și în primul rând, munca în echipă.

loading
×